Belgia, noua țintă a teroriștilor

Europa se confruntă cu probleme tot mai grave, astăzi la Bruxelles au mai avut loc două atentate, care s-au soldat cu 34 de morți și câteva sute de răniți, printre aceștia numărându-se și câțiva răniți.

Disputa între cei care susțin politicile pro-imigranți și care sunt împotriva acestora este tot mai aprigă, întrucât acest ultim atentat a fost revendicat de către ISIS, presupunându-se că atentatorii care au intrat în aeroport ar fi imigranți sirieni. Conform unor surse din presa internațională, aceștia doresc să se răzbune pe statul belgian și să îl facă să plătească pentru că luptă împotriva mișcării ISIS din zona Irakului și Siriei.

Printre belgieni s-a instalat panica și se așteaptă ca imigranții sirieni, susținători ai Statului Islamic, să lovească din nou și să arunce și alte bombe în aer. Deja o centrală nucleară a fost evacuată datorită unor amenințări cu bombă. Poate norocul a făcut ca și în această dimineață pe aeroport ca una dintre cele trei bombe pregătite de către atentatori să nu detoneze, altfel bilanțul decedaților și răniților ar fi fost altul.

Ne putem întreba cine stă în spatele acestor atentate și ce se dorește de fapt prin toate aceste atentate. Putem vorbi de mișcări strategice puse la cale de nu se știe cine care doresc destabilizarea Europei, plauzibil, dar există și alte mijloace prin care s-ar putea realiza așa ceva. Miza pusă la mijloc de către musulmanii radicali este tocmai determinarea instituțiilor europene la luarea unor măsuri împotriva celor ce aparțin religiei musulmane, iar efectul scontat este tocmai reactivarea musulmanilor care împărtășesc idei moderate, radicalizarea lor, altfel spus.

 

Discuțiile de astăzi privitoare la atentatele din aeroportul și metroul din Bruxelles au adus în discuție și neglijența autorităților belgiene, respectiv dezinteresul acestora în verificarea atentă a celor care intră în aeroport. E discutabil, dar cu siguranță putem vorbi de un precedent și s-ar putea ca noi măsuri de securitate să fie implementate în aeroporturi în urma acestui atentat, deja vorbindu-se de crearea unei zone-tampon securizate în jurul aeroporturilor, în care accesul să fie limitat, iar verificările să fie foarte stricte.

 

Lasă un răspuns