Avantaje și dezavantaje ale mochetei

Pardoseala e una dintre primele probleme când vine vorba de o încăpere nouă, fie că e vorba de un apartament nou, fie că e o chirie nouă sau un nou sediu, birou, trebuie găsită o soluție optimă.

În funcție de suprafața pe care o avem, două dintre cele mai comune soluții pentru încăperi frecventate sunt mocheta și parchetul. Fiecare implică avantaje și dezavantaje, iar principalele sunt cele legate de costuri. Dacă parchetul este rezistent la uzură și mult mai durabil decât o mochetă, montarea acestuia implică costuri mult mai mari. Totuși, nici parchetul nu este exclus în ceea ce privește costurile de întreținere, în special dacă este intens circulat. Curățare, întreținere, ceruire, totul cu produse speciale, costisitoare, operațiuni realizate doar de către specialiști.

În schimb, mochetele au avantajul unui cost mai redus la achiziție, dar au o durată de viață mult mai mică decât cea a parchetului. Avatajul principal al instalării unei mochete apare atunci când sediul sau locuința nu este permanentă, ci doar închiriată. E o soluție de moment foarte bună, în plus poate fi înlocuită foarte ușor, iar din când în când se poate la curățare mochetă lipită București. Sunt firme specializate în curățarea mochetelor lipite, având persoane și utilaje speciale pentru realizarea acestor operațiuni. Un telefon numai și în câteva ore totul se rezolvă, mocheta este ca nouă.

Aceasta este cea mai mare problemă atunci când vine vorba de a face o alegere între mochetă și parchet, mocheta este mult mai greu de menținut curată, orice pată sau urmă putând fi observată foarte ușor pe aceasta. Parchetul vine în acest sens cu unul dintre cele mai mari avantaje aici, greu de compensat de către mochete. Totuși, cu ceva atenție acest neajuns poate fi depășit, iar această problemă poate fi ținută departe.

Un alt avantaj al mochetei este tocmai potrivirea acesteia în orice spațiu, indiferent de forme sau dimensiuni, poate fi decupată, se poate potrivi și poate încăpea în orice spațiu. În schimb, parchetul se prezintă mult mai puțin flexibil în acest sens, e foarte greu ca acesta să fie  montat în orice spațiu. Pe de altă parte, și mochetele prezintă un mare minus din punct de vedere estetic, sunt locuri unde mocheta nu prezintă aceeași regularitate, locurile unde trebuie decupată sau trebuie îmbinată cu o altă bucată de mochetă. În plus, cu trecerea timpului îmbinările dintre bucățile de mochetă devin tot mai evidente și dau semne că aceastea trebuie înlocuite. Totuși, avantajele în materie de costuri primează și de această dată, mai ales dacă bugetul este limitat și în care orice leu investit contează.

În fine, alegerea între mochetă și parchet depinde mult de context, trebuie făcute calcule în funcție de situație și trebuie aleasă varianta cea mai avantajoasă, nu există modele în care vreuna dintre soluții primează în fața alteia.

Lasă un răspuns