Avalanșa de antreprenori

De ceva vreme e promovată o nouă idee, orice persoană trebuie să își înjure șeful și firma pentru care lucrează și trebuie să se apuce de antreprenoriat, trebuie să își exploateze creativitate și să își concentreze energia pe niște activități care îi plac, neapărat să-și scrie-n frunte „Sunt propriul meu șef.”, „Propriul angajat”, „Liber profesionist” sau multe alte derivații și combinații ale acestora.

Nu ești destul de deschis la minte și mai ai multe de învățat dacă în visul tău nu incluzi și cel mai șmecher apartament, o mașină scumpă, o femeie frumoasă, locuind pe o insulă cu peisaje paradisiace, toate câștigate din afacerea pe care ai realizat-o renunțând la șeful tău și deschizându-ți afacerea ta.

 

Acum să revenim la realitate și să renunțăm la aceste prostii. Nu oricine este în stare să facă antreprenoriat, nu trebuie să ai doar bani, nu trebuie să ai doar idei trăsnite și vandabile, nu trebuie neapărat să renunți la șeful tău. Acestea sunt minciuni vândute de către niște persoane care s-au îmbogățit de pe urma poveștilor altora, motivându-o pe proști și luându-le banii, nu trăgând pe brânci pentru construirea unei afaceri a lor. Au fost câteva persoane care au reușit datorită perseverenței lor, contextelor în care s-au aflat și (uneori) norocului, dar povestea lor nu poate fi generalizată, nu poate fi construită o lege universală pornind de la experiența lor, se pot extrage niște sfaturi și învățături, dar nu general valabile.

Nu oricine poate face antreprenoriat. Ai nevoie de o gândire economică, fundamentată pe informații serioase de economie, nu pe vise și povești ale altora care au reușit, trebuie să ai un capital de început, trebuie să ai curaj și să fii consecvent și perseverent în tot ceea ce faci. Nu e de ajuns să citești câteva povești, apoi să îți spânzuri șeful cu cravata și să te apuci de antreprenoriat, astea sunt povești de adormit copiii, iar dacă faci asta ai toate șansele să eșuezi în mai puțin de un an.

 

Asistăm la o avalanșă de antreprenori, iar împreună vin și rateurile pe care afacerile lor le dau. E greu să îți dezvolți propria afacere, cu atât mai mult cu cât încă ne aflăm într-o perioadă nu tocmai favorabilă din punct de vedere macroeconomic. Sunt oameni care nu s-au născut să facă antreprenoriat, puțin înțeleg asta, trebuie opriți la timp înainte să nu o ia și alții razna din cauza ideilor bolnave ale unora.

Lasă un răspuns