Au și ei idioții lor

Acum câteva zile discutam cu un prieten care locuiește în Italia despre chestii legate de politică, nu neapărat de legislație și calitatea actului de conducere, ci mai mult despre politicieni, cât de inteligenți și culți sunt aceștia.

Nu m-a sursprins deloc atunci când am aflat de la el că și ei au idioți în politică, chiar majoritatea conducătorilor sunt idioți. Nu mi-a rămas decât să îi cer câteva nume, să mă documentez să aflu și eu dacă este așa.  Mi-a dat mai multe nume, dar dintre toți cei despre care am căutat informații cel mai mult m-a impresionat Matteo Renzi – prim-ministru al Italiei, un fel de Ponta al Italiei, fiind cel mai tânăr prim-ministru al Italiei de după 1861.

 

Marea problemă a lui Renzi este cu limba engleză, vorbește o engleză oribilă, imposibil de înțeles. Am tot încercat să descifrez ce încearcă să spună, dar nu am reușit. Iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, vă las mai jos un videoclip să vă convingeți singuri.

 

I-am mai cerut prietenului meu câteva linkuri, să îmi arate și alți politicieni, să văd cum se descurcă și alții cu engleza, poate Matteo Renzi e un caz izolat. Repede am aflat că nici Silvio Berlusconi, fostul președinte al Italiei, nu stăpânește prea bine engleza. Adaug mai jos un alt clip, intitulat „Magic English – învață engleza cu politicieni italieni”, bineînțeles, un pamflet.

Acum, dacă v-ați distrat cu politicienii italieni, adaug un alt videoclip amuzant, mai exact un experiment social numit „Italienii vorbesc engleza?”. Experimentul e simplu, un tânăr merge pe stradă, dându-se turist și întreabă pe oameni diverse lucruri, care mai de care mai caraghioase, dar vă las pe voi să descoperiți totul.

Am vizitat Italia, dar nu am avut probleme cu italienii vs. engleza pentru că am fost însoțit  (întotdeauna) de cineva care știa italiana. Damn lucky!

Lasă un răspuns