Arta făuririi bijuteriilor

Valoarea bijuteriilor, atât cea materială, cât și adeseori cea sentimentală, îi transformă pe bijutieri în niște mici semi-zei, priviți de către toată lumea cu respect, creând în jurul lor o aură de mister, aceasta lăsând loc pentru a dezvolta tot felul de povești trăsnite despre bijutieri, dar și despre modul în care sunt confecționate bijuteriile.

 

Imaginea clasică a bijutierului este cea a unui bătrânel simpatic, cu mustăcioară și barbă albă, cu niște ochelari rotunzi. Privirea-i sclipitoare emană o înțelepciune demonică. Te-ai aștepta ca în orice moment să deschidă gura și să-ți spună o vorbă de duh, dar de abia aștepți să îl vezi la treabă, să îi vezi mâinile dibace făurind o bijuterie, dar se spune că nu oricine are acest privilegiu.

Așijderea, arta creării bijuteriilor este învăluită în niște mituri și povești de influențe oculte, s-ar zice că nu oricine poate ajunge bijutier, trebuie să ai un destin hărăzit pentru a face asta.

 

Poveștile sunt povești, dar trebuie să trecem și la lucruri mai serioase, să înțelegem că în spatele acestei aure mistico-fantastice se ascunde multă muncă pentru a da naștere unor bijuterii atât de frumoase, dar și atât de prețioase. Priceperea, răbdarea, talentul și perseverența sunt elementele fără de care un bijutier nu poate da naștere unor frumuseți atât de rare. Bijutierul pune ceva din el în fiecare bijuterie creată, dincolo de aprecierile noastre în ceea ce privește valoarea pecuniară a bijuteriilor, se ascunde un om talentat, un artist care pune pasiune în tot ceea ce face.

inel cu diamant

Tehnologia a ajuns să le distrugă afacerile micilor bijutieri, totul s-a schimbat de când au evoluat echipamentele, de când modelele bijuteriile sunt mapate pe calculator, apoi create de către niște mașinării hidoase robotizate.

Să vedem un scurt documentar despre cum este lucrat manual un inel, pentru a evita cuvintele multe. Acest 5 minute sunt lămuritoare:

Acum, că am văzut cum un mulaj de plastic se transformă într-un inel cu diamante, cum bijutierul cu dibăcie topește aurul și-l toarnă-n matriță, cum retușează defectele și lustruiește inelul. Apoi, cu multă grijă, atașează diamantul și bijuteria este aproape gata să iasă în lume și să intre într-o poveste frumoasă, creându-și o poveste proprie.

 

Fiecare bijuterie își țese în jurul ei o poveste, cu bune și cu rele, poate pleacă undeva în lume și consacră legământul de iubire dintre două persoane iubite, poate vine să marcheze sau să aniverseze ceva. Sau, cine știe, poate vine cu niște cereri și are rolul de a îndulci o prostie făcută și să ceară iertarea. Sau… sau…

 

Am pornit de la o scurtă poveste a făuritorilor de bijuterii și am ajuns la poveștile și menirea bijuteriilor, cale lungă am străbătut, nu am spus mare lucru, dar am reuști să cuprindem o bună parte din misterul bijuteriilor în acest articol.

Așa cum o vorbă despre lucrările de artă spune că valoarea lor nu este dată de către ceea ce sunt, ci de către valoarea privitorului, a omului care le privește, la fel este și cu bijuteriile, valoarea lor nu este calculată doar de către numele și talentul celui care le-a creat, dar nici de către echivalentul lor financiar, s-ar putea ca o bijuterie creată din cele mai prețioase materiale posibile să nu valoreze nimic, de asemeni, cum o bijuterie confecționată din cine știe ce material, o improvizație ieftină de moment, poate chiar neinspirată, să lege două destine pentru eternitate.

Deși nu este ceva important pentru unii, trebuie să învățăm să apreciem bijuteriile create manual, făurite de către oameni, nu de către mașinării, să știm să evaluăm efortul și transpirația investite de către un adevărat bijutier. În progresul tot mai apreciat ne pierdem și uităm de noi, am ajuns să ne atașăm de roboți și să uităm să apreciem munca unui semen de-al nostru.

Acum, pe final, vă recomand să mai urmăriți un videoclip în care puteți vedea un inel de logodnă ce merită multe laude și aprecieri:

Mai multe informații și videoclipuri despre confecționarea bijuteriilor puteți vedea pe siteul acesta. Veți întâlni acolo mai multe resurse care vă pot ghida în înțelegerea modului în care sunt confecționate bijuteriile.

Lasă un răspuns