Anvelopele de iarnă obligatorii conform legii

În urmă cu câteva luni, înainte ca parlamentarii români să intre în vacanţă se discuta despre aplicarea unei legi conform căreia toţi şoferii ce circulă pe străzile României vor fi obligaţi ca în perioada 1 noiembrie – 1 martie a fiecărui an să îşi echipeze maşina cu anvelope de iarnă.

Acum totul este clar, a fost aprobat actul legislativ, iar legea intră în aplicare de la 1 noiembrie. Deoarece reglementările precizate în lege nu sunt foarte clare ele sunt interpretate diferit de şoferii, unii şoferi afirmând că sunt acceptate doar anvelope de iarnă, iar alţii afirmând că sunt acceptate şi cele all-seasons. În fine, conform unor declaraţii ale unor oficiali din cadrul Poliţiei sunt acceptate ambele tipuri de anvelope, fiind necesară prezenţa semnelor corespunzătoare pe anvelope.

Deocamdată cazurile în care nu se aplică legea nu sunt foarte clare, conform unor prevederi din lege anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii decât în cazurile în care automobilul rulează pe suprafeţe acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă.

În cazul în care şoferii sunt prinşi încălcând această lege ei riscă să primească o amendă de la 2500 de lei până la 4000 de lei.

 

Update: Conform 1asig.ro anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar în cazul în care automobilul rulează pe suprafeţe acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă, citând o declaraţie dată de către un oficial al Poliţiei pentru ziarul Gândul.

Lasă un răspuns