ANAF va face publice numele și adresele persoanelor care au datorii de peste 100 de lei

Fiscul a anunțat că în perioada următoare va publica lista celor care au datorii la buget. Listele nu vor cuprinde doar persoane fizice, ci și firmele rău platnice.

Pe listă vor fi incluse persoanele fizice care au datorii de minimum 100 de lei, iar pe lângă numele acestora vor fi publicate și adresele la care au acestea domiciliul fiscal.

În cazul altor tipuri de debitori minimumul pentru includerea pe listele de rău platnici întocmite de ANAF este de 500 de lei, în timp ce în cazul întreprinderilor mici și mijlocii minimumul este de 1000 de lei, iar în cazul persoanelor care sunt încadrate în categoria „mare contribuabil” pe listă vor fi incluse doar companiile cu datorii de minimum 1500 de lei.

În funcție de categoria în care sunt intră datornicii, listele publicate de ANAF vor include numele și prenumele debitorilor și domiciliul fiscal al acestora, în timp ce în cazul firmelor vor fi publicate denumirile acestora și codul de identificare fiscală, în ambele cazuri fiind incluse pe liste sumele pe care rău platnicii le datorează statului.

 

ANAF-ul încearcă o altă strategie prin care să mai recupereze din datorii, punându-i pe datornici în fața oprobriului public, prin publicarea unor liste publice. De impact pentru persoanele pentru care chiar contează onoarea, în general cele cu datorii mici, oameni simpli, dar fără nicio importanță pentru adevărații campioni ai datoriilor, puțin le pasă lor că numele lor apare pe niște liste făcute publice de ANAF. (Bineînțeles, listele acestea sunt însoțite și de notificări trimise persoanelor și firmelor.)

Lasă un răspuns