ANAF: Plafonul datoriilor contribuabililor ale căror date vor fi făcute publice – majorat

La începutul lunii februarie Administrația Națională de Administrație Fiscală anunța că va face publice liste cu rău-platnicii, în funcție de datoriile acestora, făcându-se diferența între diferitele categorii de contribuabili (persoane fizice – 100 lei, întreprinderi mici și mijlocii – 500 de lei, mari contribuabili – 1500 lei, alte tipuri de debitori – 500 lei).

Un nou comunicat al ANAF-ului prezintă o serie de modificări, mai exact, modificarea plafonului minim al datoriilor la buget. Pentru întreprinderile mici și mijlocii plafonul a fost ridicat la 50000 de lei, în timp ce pentru marii contribuabili a fost majorat la 100000 de lei. Contribuabilii persoane fizice trebuie să aibă datorii de minimum 1500 de lei pentru a apărea pe listele publice ale ANAF-ului, în timp de contribuabilii persoane fizice autorizate sau care realizează venituri din activități independente suma minimă a fost ridicată la 10000 de lei.

 

ANAF a motivat această modificare a plafonului datoriilor contribuabililor ale căror date vor fi făcute publice prin intenția lor de a reduce cheltuielile de notificare a datornicilor care vor fi incluși pe listele făcute publice.

Menținerea plafonului la valorile de dinainte necesita notificarea unui număr mult prea mare de persoane, fără a avea vreun fel de siguranță că acestea își vor plăti datoriile.

Lasă un răspuns