Alegerea laptopului în funcție de nevoi

Alegerea achiziționării unui produs dintotdeauna problematică, mai odată cu apariția capitalismului și în țara noastră și cu diversificarea masivă a produselor de pe piață. S-au dezvoltat ramuri ale științei care studiază comportamentele cumpărătorilor și vin cu sfaturi pentru vânzători, ajutându-i să atragă cât mai mulți cumpărători. La mijloc nu e vorba doar de informațiile despre produs, specificațiile și calitatea acestuia, ci se vorbește despre imagine, despre brand, despre cum este văzut și apreciat produsul de către cumpărători.

În fine, să termin cu teoria și să ajung la miezul problemei, la ceea ce m-a stârnit. Stând la discuții cu un prieten zilele trecute, acesta a început să râdă și să îmi spună că am făcut o alegere foarte proastă cumpărându-mi „acest laptop”, în acel moment era chiar pe masă (precizez că nu îl vedea pentru prima dată și până atunci nu zisese nimic despre el). Mi-a reproșat că am făcut o alegere neinspirată și că am făcut o simplă căutare după laptopuri ieftine 2016 și am cumpărat primul produs ce mi-a ieșit în cale, fără să mă interesez de marcă, performanțe sau altceva. Ca să știți toți termenii problemei, este vorba de un laptop destul de ieftine, cu un procesor cu două nuclee de peste 2 GHz, 4 GB de RAM, HDD 500 de GB, restul componentelor simple, deloc sofisticate. Laptop etichetat de către prietenul meu drept „râșniță” și „bun de nimic”.

L-am calmat și fără prea multă teorie am încercat să îi zic cât de importante sunt în alegerea unei device nevoile, adică pentru ceea ce îți planifici să folosești acel device, degeaba îți cumperi un device ultrasofisticat cu gândul că te vei apuca să faci nu știu ce lucru fantastic peste nu știu cât timp, că apare uzura morală și te poți trezi cu o vechitură inutilizabilă în momentul în care te hotărâști să te apuci să utilizezi acel device. În baza aceluiași principiu am încercat să îi explic și alegerea mea, am optat pentru un laptop ieftin pentru că nu îl folosesc decât pentru redactarea de diverse documente și pentru navigarea pe Internet, fără a face altceva, nu mă joc, nu am nevoie de o putere de calcul excepțională pentru a edita și randa videoclipuri.

Mi-am dat seama repede din răspunsul lui că degeaba am vorbit eu despre alegerea laptopului în funcție de nevoile pe care le am. În speranța că mă voi face mai clar, i-am prezentat câteva criterii simple pe care le-am avut în vedere în momentul în care am optat pentru achiziționarea unui laptop ieftin.

Cu greu a reuști să înțeleagă că nu avea niciun rost să îmi cumpăr un laptop Republic of Gamers doar pentru a intra pe câteva siteuri, pentru a scrie câteva cuvinte în Word în timp ce ascut muzică și am un film în bară pe care urmează să îl văd după ce termin ce am de făcut.

În fine, după această scurtă întâmplare pot spune că cred și mai mult în principiul în care credeam deja, mereu îmi voi evalua prioritățile și nevoile înainte de a face o achiziție, chiar dacă este vorba de un laptop, un telefon sau un produs de uz casnic, toate vin ca un răspuns la niște cerințe, iar uneori un răspuns inadecvat la aceste cerințe poate însemna o serie de costuri de plus.

Lasă un răspuns