Adoptăm orice, selectivitate zero

Mi-e milă de proștii care adoptă orice tendință venită din afară, fără să fie selectivi, fără să treacă totul printr-un filtru, oricât de prost ar fi el, măcar situația s-ar adapta puțin, dar nimeni nu face așa ceva. Totul se adoptă exact așa cum e, iar trist este că totul se întâmplă la o scară din ce în ce mai largă.

Drept exemplu, Halloweenul. Anul acesta s-au organizat o mulțime de petreceri și orice fraier s-a deghizat în om deștept, sperând că magia acestei nopți să îi transforme în oameni deștepți și să rămână așa.

Au sperat degeaba, la fel de proști sunt, chiar mai rău decât înainte.

 

Selectivitatea e o problemă pentru noi românii, nu știm să facem o alegere, adoptăm orice și ni se pare cool și de calitate dacă vine din afară, până la urmă străinii sunt cei care spun ce și cum trebuie să facem dacă vrem să fim ca ei.

 

Așa cum am zis, trist e că aceste fenomene încep să fie din ce în ce mai des întâlnite, acum Halloweenul, mâine-poimâine Black Friday, răspoimâine cine mai știe ce prostie. Așa ajungem să uităm cine suntem, de unde venim, știm doar că vrem să fim cool, la fel ca străinii. Eu altfel nu îmi explic această tendință de asimilare a oricărui rahat venit dinspre exterior, oricât de împuțit și de mare ar fi el.

 

Ok. Înțeleg. Adoptăm. Dar trebuie să ne mai aducem aminte să mai și adaptăm, nu să luăm totul în forma predefinită și să fim doar niște maimuțe imitatoare, papagali comportamentali, niște veritabili pelicani, în cuvintele Irinei Nicolau.

Înțeleg aspectul economic al acestor sărbători, dar doar din perspectiva comercianților, a întreprinzătorilor, dar nu îi pot înțelege pe consumatorii de asemenea prostii. Încă sunt într-o dilemă, poate mă va putea lămuri cineva.

Lasă un răspuns