Acccesul femeilor interzis în cafenelele Starbucks din Arabia Saudită

O întreagă mișcare de revoltă a pornit pe rețelele de socializare după ce într-o cafenea din Riyadh, Arabia Saudită a fost interzis accesul femeilor, acestora sugerându-li-se să își trimită șoferul pentru a le cumpăra o cafea.

 

E aberant ca într-o lume în care toți se luptă pentru egalitatea de gen să reapară astfel de măsuri. Segregarea de gen este, probabil, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea musulmană. (Asta pe lângă bine și mult cunoscuta problemă a terorismului…)

 

Bineînțeles, reprezentanții oficiali ai magazinului au dezmințit orice idee legată de discriminarea de gen promovată de către magazinul lor. Totuși, problema nu trebuie pusă în seama celor de la Starbucks, ei nu fac decât să se adapteze normelor culturale din zonele unde își furnizează serviciile, problema este ridicată de către societățile patriarhale, în care bărbatul este considerat mai presus decât femeia. Probabil cel mai reprezentativ simbol pentru statutul femeii pe care îl consevă aceste societăți este legat tocmai de obligarea acestora să își acoperi chipul cu un văl, în diferitele sale forme: hijab, nikab, chador, burka sau khimar.

 

De aici apare și principala temere a tuturor mișcărilor care sunt anti-imigranți musulmani, se tem că aceștia mai devreme sau mai târziu vor ajunge să ne fie superiori numeric și vor instaura normele din culturile din care ei provin.

 

Sursa: DailyMail

Lasă un răspuns