A-nceput nebunia înscrierilor la facultate

Trebuie să ai un curaj nebunesc să îți faci drum zilele acestea prin marile centre universitare, aglomerație peste tot, tineri dezorientați, alături de părinții lor, cu dosare în mână mișună peste tot. Nu ai cum să nu îi distingi de alte persoane, nu ai cum să în confunzi, tineri sunt zâmbitori, părinții sunt cei care își fac griji și se grăbesc.

Tinerii de abia așteaptă să se înscrie la facultate și să primească rezultatele admiterii, deja își văd visul cu ochii, se văd terminându-și licența și având cel mai bine plătit job de pe planetă, alături de recunoașterea tuturor. Se face ca realitatea să nu se prea pupe cu visele multora, știu că și eu mă vedeam un mare expert când m-am înscris la facultate, dar în momentul în care am parcurs o parte dintre anii de studii mi-am dat seama că sunt rupt de realitate, iar ceea ce îmi imaginam eu este posibil doar în filme.

Așteptările în momentul în care te înscrii la facultate sunt infinite, dar în momentul în care îți dai seama că învățământul de masă scoate anual câteva mii de persoane care au aceeași diplomă ca și tine, ți se mai taie din elan. Dacă mai iei în calcul și numărul de locuri de muncă ce sunt scoase pe piață pentru fiecare generație ce iese de pe băncile facultăților, ajungi să îți pui niște întrebări de bun simț și să te trezești la realitate. Dar și să îți multe griji legate de viitorul tău, dar asta e partea a doua, ai o viață întreagă la dispoziție pentru a fi stresat.

Aș putea, totuși, să dau un sfat fiecărui tânăr care se înscrie la facultate, trecând dincolo de nebunia care e produsă zielele acestea de înscrierea la facultate, să încerce să fie cei mai buni în ceea ce fac, să învețe, să facă totul din pasiune, mai devreme sau mai târziu succesul va veni. Sunt lucruri pe care le regret și pe care dacă le-aș fi știut la momentul potrivit m-ar fi condus altundeva în acest momente. Singurul lucru pe care l-am înțeles este că trebuie întotdeauna să fii atât de bun încât ceilalți să aibă nevoie de tine, nu tu de ei. De aici începe succesul. Până acolo e o muncă inimaginabilă.

Lasă un răspuns