A mai trecut un an școlar, a mai ieșit o nouă generație de la clasa a douăspreecea de pe băncile școlii, iar astăzi au apărut și primele rezultate. Anul acesta situația examenului maturității este ceva mai fericită, promovabilitatea crescând față de anul trecut, fiind de 66,41% (înaintea contestațiilor).
Creșterea de șapte procente a promovabilității față de anul trecut poate fi pusă și în seama subiectelor mai ușoare, mai ales de la limba română și de la matematică, dar poate și responsabilizarea elevilor în urma dezastrului de la bacalaureat din ultimii ani.
Copiii, bucurați-vă că ați luat bacalaureatul, dar uitați-vă bine înainte și căutați-vă drumul, dac-ai bacul luat nu-nseamnă că ești împărat, de acum începe lupta pentru un viitor.
Trecerea bacalaureatului nu este decât cea mai simplă probă din acest moment, îmi fac griji pentru cei care nu au reușit să ia măcare 7-8 la bacalaureat în ceea ce privește viitorul lor în vreo facultate, dacă aplică pe undeva, nu cred că sunt în stare să promoveze un examen serios, dat într-o universitate de stat.
Promovabilitatea la bacalaureat este încă mică, iar asta trebuie să ne pună pe gânduri în ceea ce privește performanța învățământului românesc, dacă după 4 ani de învățământ elevii nu sunt în stare să ia minimum 5 la acest examene, cu o medie totală de peste 6, acestea sunt semne clare că undeva există o disfuncție, ceva nu se desfășoară în regulă. Poate putem plasa vina pe superficialitatea elevilor, dar și aceasta se oprește undeva, iar vine tinde să cadă asupra profesorilor. Ce au făcut în patru ani de învățământ cu acești elevi? Cum au ajuns aceștia să dea examenul maturității și în ce măsură notele luate de către ei în perioada liceului reflectă performanțele lor intelectuale?
A mai trecut un an, o altă generație iese de pe băncile învățământului de masă. Examenul de bacalaureat pare tot mai politizat, trecând peste fluctuațiile asupra promovabilității provocate de către introducerea camerelor de supraveghere în sălile de examen, nu prea pot fi aduse explicații logice (plauzibile) despre dificultatea subiectelor de la un an la altul, oare contează că ne îndreptăm către un alt an electoral? Sau… ?