10 alternative gratuite pentru Microsoft Word

Un procesator de documente este indispensabil oricărui utilizator al unui calculator, nu se știe niciodată când vei avea nevoie să editezi un text, iar atunci când îți va fi lumea mai dragă îți vei da seama că nu ai un program potrivit pentru a edita textul, asta dacă nu folosești zilnic un procesator de documente și știi că fără el ai putea fi concediat.

Cea mai folosită soluție pentru procesarea și editarea textelor este Microsoft Word, parte a suitei de programe Microsoft Office. Licența programului este extrem de scumpă și, trebuie să recunoaștem, nu oricine și-o permite, iar unii dintre noi mai sunt și fricoși și preferă să nu umble cu ilegalități, precum descărcarea programului de pe warez, așa că suntem nevoiți să căutăm soluții gratuite, alternative pentru Microsoft Word.calculator

Noi am căutat și am reușit să întocmim o listă cu programe gratuite pe care le puteți folosi în locul Microsoft Word.  Pentru a vă ușura căutarea am adăugat linkuri către fiecare site oficial al programelor, de unde le puteți descărca gratuit.

În listă vom include două categorii de programe, respectiv programe care trebuie instalate pe computer și programe care pot fi folosite online, fără a fi necesară instalarea lor.

 

Aplicații care trebuie descărcate

OpenOffice – soluția completă care înlocuiește pachetul Microsoft Office. În pachetul OpenOffice este inclus și un program care înlocuiește cu succes Microsoft Word, atât la nivelul funcționalităților, dar și la nivelul designului, nefiind deosebiri importante, un utilizator cu un nivel minim de cunoștințe reușind să folosească programul fără probleme la prima vedere.

Open Office este cea mai folosită alternativă pentru Microsoft Word, depășind numărul de 100 de milioane de descărcări.

 

AbiWord – software ce face parte din proiectul AbiSource, care dorește a fi o platformă ce poate fi utilizată pe dispozitivele cu sisteme de operare Windows, Mac și Unix. AbiWord este o soluție perfect compatibilă cu Microsoft Word, îndeplinind aceleași funcții. Un plus al AbiWord este că utilizatorul are posibilitatea de a adăuga noi funcționalități programului prin intermediul plug-in-urilor disponibile gratuit pentru descărcare pe siteul dezvoltatorului.

 

Jarte – soluția bazată pe WordPad. Este o soluție software gratuită, o bună alternativă pentru Word, perfect compatibilă cu WordPad și Microsoft Word. Include câteva funcționalități pentru care este preferată de o anumitp categorie de utilizatori, oferind posibilitatea de a exporta fișierele în format HTML și PDF. Jarte nu are reclame, nu e trial, permite crearea de tabele, inserarea de imagini, hyperlinkuri, având aproximativ toate funcționalitățile pe care le are și Microsoft Word-ul. Totul este complatat de un design simplu în taburi.

 

IBM Lotus Symphony – un program ce include trei mari funcții: procesator de documente, procesator de foi de calcul și un software pentru prezentări. Deci, IBM Lotus Symphony este o alternativă nu numai pentru Microsoft Word, ci și pentru Microsoft Excel și pentru Microsoft PowerPoint. În acest prorgram sunt incluse aceleași funcționalități ca și în Word, permițând editarea documentelor în cel mai scurt timp, fără bătăi de cap.

 

Neo Office – soluția software de editare a documentelor dedicată doar utilizatorilor de Mac. Pachetul Neo Office include alternative și pentru celelalte programe din pachetul Microsoft Office, așa că utilizatorii de Mac se pot bucura de acest pachet de programe în mod gratuit, fără a mai da bani pe achiziționarea programelor vândute de cei de ka Microsoft.

 

Alternative online de editare a documentelor

Uneori este nevoie de editarea în timp scurt a fișierelor, așa că instalarea unui program nu mai este permisă de timp, așa că puteți folosi una dintre soluțiile de editare online a documentelor.

 

Google Docs – de departe ce mai bună soluție de procesare online a documentelor, compatilă nu numai cu Microsoft Word, ci și cu alte extensii, precum ODT, PDF sau RTF. Oferă funcționalități multiple, printre care și posibilitatea de a oferi acces și altor persoane la document și de a edita simultan, în timp real, a documentului de către mai mulți utilizatori.

 

AjaxWrite -parte unei suite de aplicații online care permit editarea documentelor Microsoft Excel și altor tipuri de fișiere. Designul nu diferă foarte mult de cel al programelor Microsoft Office. Momentan aplicația este accesibilă doar utilizatorilor Firefox, se lucrează la compatibilizarea completă a aplicației și cu alte browsere.

 

ThinkFree – un site pe care puteți edita fișierele foarte repede. Siteul el oferă vizitatorilor posibilitatea să își instaleze aplicația pe calculator, dar puteți edita fișiere și fără să o instalați. Nu este recomandată folosirea online a acestei aplicații dacă nu aveți un calculator performant pentru că s-ar putea să închidă browserul, să primiți crash, datorită consumului prea mare de resurse.

 

Zoho – un site care oferă posibilitatea de editare online a mai mult de 20 de tipuri de fișiere, printre care și un procesator de documente. Include mai multe funcții, printre care și cea de a face fișierul public, vizibil tuturor, dar și cea de a oferi accesul la fișier unui număr redus de persoane pe baza unor invitații.

 

Word Online – ultima soluție de editare online a fișierelor este oferită tocmai de Microsoft, într-o versiune browser a Microsoft Word, identică la nivelul designului și la nivelul funcționalităților. Trebuie menționat faptul că pentru accesarea aplicației este necesar să vă logați într-un cont Microsoft sau să vă înregistrați unul nou.

 

 

Acestea sunt cele 10 alternative gratuite la Microsoft Word pe care vi le oferim. V-am împărțit aplicațiile în aplicații care se instalează și aplicații care pot fi rulate online pentru a răspunde cât mai bine cerințelor dumneavoastră, să aveți de unde alege aplicația potrivită.

Lasă un răspuns