„Țara ne vrea proști”

O lecție grea vine din partea Uniunii Europene, se cere privatizarea universităților de stat. La prima impresie nu pot spune decât că „Țara ne vrea proști”. Sunt student și îmi este teamă de așa ceva, nu pot suporta gândul că s-ar putea să fiu obligat să plătesc taxă de școlarizare.

Nu înțeleg cu ce scop face aceasta Uniunea Europeană, nu îmi dau seama unde țintește cu această decizie. Bănuiesc doar că se dorește autonomia economică a universităților, în așa fel încât acestea să nu mai mănânce bani de la bugetul statului, ci, dimpotrivă, să aducă bani la buget.

Înainte de a ne pronunța în ceea ce privește această măsură la nivel european, ar trebui să analizăm foarte bine nivelul micro, ne este de ajuns să ne uităm la țara noastră dragă, la nivelul de dezvoltare socio-economică de la noi, înainte de a adopta o asemenea decizie. Înainte de a vedea de cât de „gratuit” este învățământul superior în România ar trebui să îi luă pe studenți la chestionat și să vedem cât cheltuie stundeții români lunar, aflați pe locurile bugetate. Spun asta pentru că sunt student și știu, nu vorbesc la modul ideal. Aveți rude, copii, prieteni, cunoștințe, știți cât de greu este să te descurci, costurile sunt din ce în ce mari, ce ar mai fi o taxă de școlarizare, oare?

 

Unde va mai fi motivația tinerelor valori? De ce să mai învețe ei, oare? Discutând cu un apropiat acest subiect am ajuns la consecințele acestei măsuri, iar trăgând linie nu au rezultat lucruri tocmai plăcute. Am ajuns, în fine, să ne întrebăm dacă nu este destul că mediul economic nu ne oferă stabilitate, nu ne oferă perspective, nu ne oferă nimic, mai este nevoie și de retragerea susținerii din partea statului?

 

Nu pot crede decât că statul ne vrea proști, ne vrea o masă ușor manipulabilă, care să fie pe placul lor și să acționeze exact cum doresc ei. Nu vreau să fim asta. Nu suntem nici în acest moment la un nivel foarte ridicat, chiar ne aflăm la pragul mediocrității, dar o asemenea măsură ne-ar întoarce în epoca de piatră.

 

Vă mulțumim pentru că ne luați și ultimul drept de a mai visa, ultima noastră șansă de a ieși din mizerie, de a ne ridica din anonimat! Vă mulțumim pentru ceea ce ne luați, idioților!

Lasă un răspuns