Nu sunt un naționalist înfocat, dar nici un xenocentrist. Prefer să mențin un echilibru între acestea două, nici să mă bat cu pumnul în piept că fac parte dintr-o nație de culți, educați, niște oameni perfecți, dar nici să afirm faptul că suntem cei mai proști și urâți nu pot spune, nu este așa!
Sunt tânăr, sunt student, vreau să fac carieră în țara mea, iubesc ceea ce învăț să fac. Viitorul nu sună tocmai bine, dar m-am învățat că orice ai studia, nimic nu îți oferă siguranță, peste tot există riscuri, există aspecte pozitive și negative. Știu că s-ar putea să fiu un mare șomer după facultate, dar știu că pot fi unul dintre cei mai buni oameni în ceea ce fac și s-ar putea să am un viitor frumos în țara mea, totul depinde de mine și de modul în care voi evolua, ceea ce voi învăța și în ce activități mă voi implica.
Trebuie să recunosc, uneori mă simt atât de motivat încât nu mai găsesc putere să continui, oricât m-aș gândi și la orice m-aș gândi. Îmi e de ajuns să îi văd pe cei din jur și deja sunt la pământ, poate am doar câțiva oameni care îmi pot oferi speranțe și care îmi dau speranțe numai cât îi văd, poate uneori doar pentru ei continui, restul sunt sub orice critică. Și nu exagerez, nu o spun în nume de rău, nu sunt arogant.
Dar ce te faci când 40% din tinerii din țara ta spun că ar pleca de aici în orice moment? Ți se pare cumva acest lucru în regulă? Poate un mic procent de tineri dispuși să emigreze există în orice țară, dar nu cred că este normal ca aproape jumătate dintre aceștia să își dorească așa ceva. Spun asta având în față un studiu realizat de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională. Acest studiu a fost realizat la comanda unei organizații germane care își propune să cunoască foarte bine profilul tânărului român. Rezulatele nu sunt tocmai îmbucurătoare, dar aceasta este realitatea, nu avem de ce să ne amăgim aiurea cu ceea ce nu avem de fapt, ăștia îs tinerii noștri, cu ei defilăm. Ei sunt viitorul țării.
O privirea mai serioasă pe acest studiu relevă multe despre tinerii români, despre ceea ce sunt ei și cum se raportează la societatea în care trăiesc. Nu are rost să răstălmăcesc raportul de aproape 200 de pagini aici, lectură plăcută vă urez, dar vă spun să vă pregătiți bine, veți afla lucruri pe care le știați deja, veți afla lucruri care credeați că stau cu totul altfel.