„Românie, nu vei vedea tu nicio capitală culturală”

Mai multe orașe ale României candidează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021. Printre acestea se numără și orașe mari, precum București, Iași, Cluj-Napoca sau Alba Iulia, dar și orașe mici, precum Brăila sau Sfântu Gheorghe.

Speranțele sunt foarte mici în ceea ce privește desemnarea vreunui oraș din România drept capitală culturală în 2021, nu neapărat pentru că nu avem cultură (majoritatea celorlalte orașe europene cu care ne batem sunt din Grecia, iar acestea nu excelează din punct de vedere cultural, poate doar Sparta și Tripoli se bucură de un substrat istoric care le conferă credit față de celalte orașe candidate), dar infrastructura ne bate rău din multe puncte de vedere. Atunci când ne lăudăm cu niște construcții cu arhitectură unică pe care nu le-am îngrijit și ne-am trezit în acest moment să le restaurăm (vezi drept exemplu Castelul Huniazilor din Timișoara) sau se află în reparații și restaurări de zeci de ani (vezi Palatul Culturii din Iași), nu avem nicio scuză și ne incriminăm singuri, oricât am încerca să ne scuzăm și să găsim motive demne de luat în seamă, nu ne interesează cultura, nu suntem interesați să investim bani în cultură, dar așteptăm să fim desemnați capitale culturale.

Se adună multe rele și mult prea puține bune, astfel șansele care România noastră dragă să dea din nou o capitală culturală europeană. Totuși, să ne reamintim puțin cazul Sibiului și conjunctura în care a fost desemnat acest oraș Capitală Culturală Europeană în anul 2007.

În 2007 România de abia intrase în Uniunea Europeană, mulți ne luau în râs și ne respingeau, așa că s-a decis ca Sibiul să fie desemnat Capitală Culturală Europeană, pentru a compensa într-un fel aceste rele și pentru a recompensa aderarea noastră la Uniunea Europeană.

Acum, la mulți ani distanță de atunci ne tot îmbătăm cu apă rece și ne tot strofocăm în speranța că un oraș din România va obține din nou acest titlu.

Fără să fim răi, dar să fim totuși realiști, s-a întâmplat o dată, a doua oară nu se va mai întâmpla, atunci s-au închis ochii și s-a căutat un oraș românesc curat și cât de cât modern, cu o infrastructură decentă și a fost desemnat capitală culturală. Acum vorbim de o concurență dreaptă, fără contrabalansări și avantajări de vreo parte sau de alta.

Românie, nu vei vedea tu nicio capitală culturală europeană în 2021. Felicitări, soră Grecie! 🙂

Lasă un răspuns