„Omul Pelican”

Irina Nicolau definește „Omul Pelican” la începutul cărții „Ghidul sărbătorilor românești”. E un text destul de scurt din care putem învăța multe, atât despre noi, despre trecutul și sărbătorile satului românesc, cât și despre modul în care ne raportăm în prezent la sărbătoare.

Citez din carte:

Pelicanul este o specie de om situată în plan spiritual mai jos decât mine și decât tine, cititorule. Noi, cel puțin, ne străduim: eu scriu o carte despre sărbători și tu s-o citești. Pelicanul nu are nevoie de astfel de cărți. El „știe”! A învățat de la radio, de la televizor, din reviste și ziare. Pelicanul nu gândește, gândesc alții pentru el.

În continuare mai adaugă și alte detalii despre Omul Pelican, dar vă las pe voi să descoperiți toate acestea citindu-i cartea Irinei.

De asemeni, ea mai vorbește de o specie de pelicani. „Pelicanul Perfect”. Citez:

Pelicanului Perfect poți să-i introduci în gușă orice. El pune o singură condiție: să-i respecți liniștea și confortul. Adoptă primul chifteluțele de la McDonald’s, experimentează primul formulele excentrice de locuire, absoarbe ca burele, melodramele și serialele de la televizor, articolele de curiozități paranormale din ziare și reviste.

Ea mai adaugă și alte detalii despre Pelicanul Perfect, dar definește trei elemente după care îi putem recunoaște pe Pelicani oriunde: loisirul, gadgetul și festivitatea.

 

Pelicani vedem peste tot. Ei sunt cei care vor decide peste câteva zile cine va fi președintele României. Dă-i pelicanului ce-i trebuie și te va vota, acesta e principiul după care funcționează propaganda electorală românească.

 

Vă recomand să citiți cartea, nu veți regreta. 🙂

 

Nicolau Irina – Ghidul sărbătorilor românești

Lasă un răspuns