„Ieșiți din casă dacă vă pasă!” #colectiv

Ultima dată când am scris despre tragica întâmplare din Colectiv imploram liniște. Mult timp n-a trecut de atunci, dar situația a luat-o razna, iar această întâmplare a stârnit un întreg efect de domino. Dacă în urmă cu o săptămână i-ai fi spus cuiva că premierul României și primarul unui a dintre sectoarele Bucureștiului vor demisiona, ți-ar fi zis cu siguranță că ești sărit de pe fix și nu ai nicio legătură cu realitatea.
Se întâmplă și lucruri neașteptate, tragicul eveniment din Colectiv a scos oamenii în stradă, iar numărul lor seara trecută a fost de 25000, conform estimărilor autorităților. În această seară s-a ieșit din nou în stradă în semn de protest, nu există date exacte despre numărul celor care au ieșit în stradă, dar se zice că ar fi fost mai mulți decât în seara anterioară.

Forța distructivă a vocii străzii și-a făcut cunoscută prezența, așa cum ziceam, Ponta și Piedone au demisionat, un punct pe listă a fost bifat, dar oare care este planul mulțimii pe mai departe? Mă înfricoșează gândul că protestele ar putea continua, mă tem de forța distructivă a mulțimilor, momentan sunt doar foarte vocale, strigă doar că vor spitale, nu catedrale și ne îndeamnă să ieșim din casă dacă ne pasă, dar situația poate escalada foarte repede și poate căpăta valențe extrem de periculoase.

Susțin activismul social, implicare civică, dar nu în această formă barbară și extrem de periculoasă. Până la urmă, mulțimea distruge, demolează, taie capete, dar nu propune nimic în schimb, nu mai reconstruiește. Nu propune niciun fel de soluție în schimbul a ceea ce distruge. Criticăm sistemul, curățăm corupția, dar trebuie să ne gândim ce punem în locul acestora, nu putem chiar să lăsăm totul în voia sorții, iar speranțele că vor venii alții mai buni… sunt cam deșarte sau îndepărtate de realitate, nimic nu ne poate garanții în acest sens.

 

E incredibil cum tot ce s-a întâmplat în Colectiv a reușit să declanșeze o asemenea isterie generală. Din nou îndemn la calm și la liniște, nu sunt pesedist sau pontist, nici gând, ci doar mă tem de mulțime. Din nou, mi-e rușine că sunt român și sunt conștient de faptul că a mai fost nevoie de moartea a 32 de oameni pentru a se mai trezi cineva în țara asta. Au murit oameni și în 1989 la revoluție, am sperat că se va schimba ceva și că vom trăi ca în paradis. Nu a fost deloc așa, dar nici noi nu ne-am dat niciun fel de interes pentru a îmbunătăți situația cu ceva. Aș am ajuns în această situație. Din nou, cred că nu ar trebui ca protestele să se mai lege de victimele din Colectiv, ce a fost acolo să rămână acolo și să nu cerem răzbunare.

Lasă un răspuns