Termoizolăm sau nu?

O casă, un apartament, un garaj, oricare ar fi, construite acum mult timp, clar, în epoca apusă. Renovări s-au tot făcut, dar, în fine, apare o altă întrebare: termoizolăm sau nu? Părerile sunt împărțite în această privință, de aceea trebuie făcut un mic research înainte de a lua o decizie. Totul trebuie făcut în cunoștință de cauză, nu la repezeală sau pentru că „așa spune sau face lumea”. Facă lumea ce-o face, tu trebuie să faci ce vrei tu, nu ceea ce fac alții. Se aplică în orice domeniu, chiar și în cazul termoizolării.

 

Există și avantaje și dezavantaje, de aceea trebuie să facem un mic inventar al celor mai cunoscute avantaje și dezavantaje pentru a lua o decizie, cât de cât, în cunoștință de cauză.

 

Dacă ar fi să numim avantajele termoizolării: mai mult decât clar, costurile reduse pe timpul iernii cu încălzirea, dacă ar fi să aruncăm o privire în literatura de specialitate, descoperim faptul că 1 centimetru de termoizolație echivalează cu 11 centimetri de cărămidă, deci nu este tocmai de neluat în seamă acest aspect. De asemeni, printre cele mai cunoscute avantaje ale termoizolării se află și înlăturarea condensului, a igrasiei, dar și utilizarea capacității de înmagazinare a pereților la maximum.

 

Există și dezavantaje, de aceea trebuie să le și cunoaștem. Cel mai utilizat argument în acest caz este de ordin estetic, „strică aspectul/ designul/ arhitectura clădirii”. Da, trebuie să recunoaștem că nu este tocmai comod să vezi peste tot aceleași blocuri, colțuroase, având aproximativ aceleași culori și aceleași termopane. Contestată este și problema mucegaiului, unii experți spunând că izolație termică nu rezolvă această problemă, chiar o înrăutățește, dar depinde foarte mult de umiditatea zone în care se află locuința, de calitatea construcției, de proprietățile materialelor din care a fostr construită clădirea, de calitatea finisajelor etc.

 

Am trecut în revistă pe repede înainte avantajele și dezavantajele termoizolației, dar nu am făcut o clasificare a izolațiilor termice, pentru a fi mai clar putem vorbi despre izolație de interior sau exterior și în funcție de materialul folosit pentru a izola, deci putem vorbi de izolație cu polistiren, izolație cu vata minerala, izolație cu plută, izolație cu OSB și așa mai departe. Este clar că nu putem discuta despre toate aceste tipuri de termoizolații la fel, fiecare își are propriile avantaje și dezavantaje. De asemeni, anumite tipuri de construcții au nevoie de un anumit tip de izolație pentru a atinge nivelul maxim de randament energetic. Pentru a face cea mai bună alegere este nevoie de sfatul experților, pornind de la diagnosticarea construcției, până la alegerea materialelor și finisarea lucrării. Fiecare detaliu este important, iar o mică greșeală, apoape insesizabilă, ar putea costa mult, de aceea se recomandă ajutorul experților.

 

Termoizolația este un moft al lumii moderne, apărut tot din dorința de a face economie a constructorilor. Înainte zidurile erau mult mai groase, atunci nici nu încăpea în discuție folosirea vreunui fel de izolații. Totuși, trebuie să gândim în termeni de cost și profit, de aceea trebuie cuantificată mărimea investiției, abia apoi trebuie văzute costurile de încălzire și trebuie trasă linie și adunat totul, se merită să faci o asemenea investiție sau nu? Termoizolăm sau nu?

Lasă un răspuns