Să vină Antifrauda!

Controalele efectuate în ultima perioadă de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală au stârnit o întreagă psihoză în presa românească în ultimele câteva săptămâni. Au fost vehiculate câteva cazuri în care DGAF-ul era acuzat de abuzuri grave, precum suspendarea activității unor magazine pentru sume mai mici de 5 lei sau pentru amendarea unor agenți economici pentru abateri nesemnificative.

Ca de obicei, proasta orgnanizare a instituției nou fondate, moștenitoare a defunctei Gărzi Financiare, a condus la apariția tuturor acestor zvonuri. A fost nevoie ca să treacă multă vreme până când cineva de la Antifraudă să ia decizia de a da un comunicat de presă prin care să lămurească speculațiile apărute în ultima perioadă în presă. Ce s-a dovedit în urma acestui comunicat? Majoritatea zvonurilor au fost false, de exemplu, firma care tot făcea scandal pentru că i-a fost suspendată activitatea pentru 3,28 lei, de fapt, în momentul controlului nu a putut justifica lipsa a peste 1500 de lei din încasările din acea zi. O altă lămurire adusă de acest comunicat, de exempu, este un alt caz mediatizat pe scară largă în presă și pe rețelele sociale, fiind vorba de o cofetărie a cărei activități a fost suspendată pentru imposibilitatea justificării a 1,5 lei în plus din gestiune. S-a dovedit că această informație este falsă, DGAF-ul nici măcar neefectuând un control în acea cofetărie, iar o informație oferită pe pagina de Facebook a acelei cofetării clarifică lucrurile, cofetăria fiind închisă pentru că se efectuează niște renovări.

Poate nu s-ar fi ajuns în această situație dacă Direcția Generală Antifraudă Fiscală ar fi avut un departament de presă, care să se ocupe de relațiile cu presa, care să confirme sau să infirme orice informație, eventual să emită comunicate de presă pentru înlăturarea unor situații penibile în care imaginea instituției a fost denigrată fără niciun motiv întemeiat.

Primele vești bune apărute în urma luării acestor măsuri împotriva evaziunii fiscale nu întârzie să apară, în primul trimestru al anului trecut numărul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 25%, un procent nu tocmai de neglijat, putem spune că un prim pas a fost făcut în lupta cu evaziunea fiscală.

 

OUG 91/2014 a primit câteva completări, astfel încât ANAF-ul are dreptul de suspenda activitatea unei firme dacă diferența de bani găsită în plus sau în minus în gestiune va fi cuprinsă între 300 și 500 de lei, cu posibilitatea de a revoca această decizie dacă în aceeași zi va fi achitată o amendă formată din 10 ori suma lipsă din gestiune. Aceste reglementări aduse ordonanței vin la momentul oportun, existând tot felul de dispute și de controverse legate de atribuțiile pe care DGAF-ul le are și limitele puterii acestei instituții.

 

Își va dovedi, oare, Direcția Generală Antifraudă Fiscală eficiența  în colectarea impozitelor și taxelor? Va reuși să înlăture marii evazioniști din economie? Așteptăm primele statistici.

Lasă un răspuns