Jocurile – un refugiu în lumea virtuală

Jocurile pe calculator au mult timp de când au apărut, iar evoluția acestora nu pare să fie stopată. De la început au fost contestate, iar de când evoluția graficii a oferit utilizatorilor experiențe de gaming tot mai apropiate de realitate, dar și gameplay-uri tot mai inedite, unele foarte apropiate de realitate, altele inedite tocmai prin diferențierea tot mai mare de realitate, introducând utilizatorii în lumi unde fantasticul și ficțiunea sunt la ele acasă.

Aceste controverse legate de jocuri și de lumea virtuală în care este introdus utilizatorul prin intemediul lor sunt tot mai aspre, apărând tot mai des surse de factură științifică ce încearcă să demoleze din temelii jocurile video și care vor să demonstreze nocivitatea acestora. Printre cele mai dese argumente aduse în discuție se numără cel mai des capacitatea adictivă a acestor jocuri, expunerea repetată a utilizatorilor la aceste jocuri putând conduce la dependență. Bineînțeles, vin și argumente legate de beneficiile pe care jocurile le au, dar acestea sunt mult mai puține și, ca întotdeauna, se răspândesc mult mai rău decât veștile rele.

Un exemplu destul de interesant vin din Suedia, unde au fost introduse „ore de gaming” în programele școlare, nimic mai cool decât atât. Cea mai bună veste pentru copii, o materie în plus la care se vor descurca de minune, repetenții se vor bucura pentru că au o materie în plus care le va ridica media, s-au săturat să alerge la educație fizică pentru singurele note de 10 pe care le au în catalog. Totuși, despre suedezi și sistemul lor de învățământ se aud doar lucruri bune, se știe că este unul dintre cele mai performante sisteme, care își formează cel mai bine elevii. Ar trebui să încercăm să cântărim decizia acestora și să găsim motivele pentru care s-a luat în Suedia o asemenea decizie.

Se știe bine că orice lucru e făcut mai bine dacă e făcut cu plăcere, probabil aceasta e unul din motivele pentru care suedezii au luat această decizie. Copiii vor fi mai motivați și vor veni mai fericiți la școală… când vor ști că vin să se joace jocuri video, vor mai fi notați pentru asta.

Apoi, vin motivele de factură psihologică, specialiștii conștientizând importanța pe care o au jocurile asupra formării personalității elevilor, făcând parte din procesul de socializare al acestora. Adesea ludicitatea este cea mai bună formă de fixa niște informații și de a-i motiva pe copii să învețe. Să exemplificăm pe scurt rolul jocurilor în procesul de socializare. Rolurile pe care le joacă fiecare în societate nu sunt un dat, o înzestrare naturală, ci sunt învățate, iar învățarea, așa cum spuneam, se produce în primă instanță prin intermediul jocurilor, băiețeii sunt învățați să desfășoare activități tipic masculine, iar fetițele desfășoară activități tipic feminine, iar acestea se reflectă și în jocurile pe care aceștia le joacă. Băieții sunt învățați cu mașinuțe cu tractoare, implicit, cu jocuri online cu tractoare și prin acestea învață scheme, modele comportamentale pe care le vor aplica mai târziu, care în plina dezvoltare în care se află acționează sub forma unui tipar care îi modelează și contribuie la construirea viitorilor adulți din societate. Acesta e modul în care moștenirea culturală e transmisă de la o generație la asta și modul în care societatea își perpetuează modelele. În ultima vreme se vorbește tot mai des de o criză de identitate, de o plină criză a valorilor în care se află societatea, iar asta afectează indirect și modul în care sunt socializații viitori adulți din societate, aceștia fiind crescuți de niște părinți dezorientați și, adeseori, dezinteresați (nu neapărat în mod voit, adesea au de ales între a-i oferi o situație financiară bună copilului și timpul acordat acestuia, împărțindu-și timpul cum pot între job și acasă), copiii nu mai sunt supuși întotdeauna unui proces de socializare așa cum îl știam noi înainte, uneori situația răsturnându-se și băieții jucând jocuri pentru fetițe, iar fetele fiind în căutarea unor jocuri neadecvate lor, precum jocuri noi cu mașini. Situația pare caraghioasă, dar e mult mai periculoasă decât ne-am putea aștepta, putând provoca perturbări grave în anii următori.

 

Nu putem spera decât ca jocurile, această evadare în lumea virtuală, să fie utilizate în continuare în scopul perpetuării structurii societății și ca totul să aibă un bun mers, iar natura să se ocupe de conferirea unui echilibru natural, așa cum a făcut dintotdeauna.

Lasă un răspuns