Despre outsourcing

Schimbările tot mai bruște din lumea economică din ultimele decenii au condus la apariția unor schimbări și în modul în care se desfășoară în general activitățile în cadrul business-urilor. Dacă până acum „rețeta” clasică spunea că firmele trebuie să aibă departamente cu angajați specializați pe fiecare domeniu în parte (juridic, financiar, resurse umane etc), acum s-au mai schimbat lucrurile și se preferă în detrimentul acestora apelarea la servicii de outsourcing.

Outsourcing-ul, cunoscut și sub denumirea de externalizare, presupune o relație de sub-contractare a unei companii specializate pe un anumit tip de servicii. De exemplu, decât să ai un avocat angajat permanent în cadrul departamentului juridic al companiei, mai bine apelezi în momentele în care ai nevoie la o firmă specializată pe prestarea de servicii și consultanță juridică. Avantajele externalizării anumitor activități țin atât de sumele economisite prin evitarea plătirii constante a unui angajat, apelându-se la serviciile specializate doar în momentele în care e nevoie, dar și de eficiența muncii. Serviciile sunt prestate în acest caz de către persoane care doar de asta se ocupă, cunosc bine legislația din domeniu și au fost puse în situații diverse și au adunat experiență din acestea. Un alt beneficiu al outsourcingului este legat și declinarea responsabilității, bineînțeles, într-o oarecare măsură, nu în totalitate, către firma sub-contractată, în cazul unor eventuale erori răspunderea fiind asumată de către firma care a prestat respectivele servicii.

Piața outsourcingului a suferit un boom în ultimii ani. Dacă pentru prima dată au fost utilizate servicii de outsourcing în domeniul IT, acum acestea s-au extins în cele mai diverse domenii, firmele putând opta oricând pentru externalizarea unor servicii care până nu demult făceau parte din departamentele firmelor. Un bun exemplu de externalizare este cel din domeniul contabilității, cazul www.contexpert.firm.ro, care prestează un spectru larg de servicii de contabilitate.

 

Recomandările și părerile experților din domeniul economic încurajează outsourcingul, încurajându-l tocmai pentru eficiența pe care a dovedit-o de când a fost lansat. Externalizarea face mult mai ușoară comunicarea cu instituțiile statului, dacă acestea fac obiectul colaborării dintre cei doi parteneri.

Românii au reușit ușor să se remarce în domeniul outsourcingului și sunt tot mai râvniți de către companii internaționale reputate, acestea deschizându-și sedii în țara noastră și angajând tot mai multe persoane. Prețurile mici în comparație cu cele practicate în vest, dar și calitatea muncii românilor au fost doar doi dintre factorii care i-au atras pe străini la noi în țară, iar aceștia par să nu se oprească aici, tot mai multe firme care au drept domeniu de activitate outsourcingul de diverse servicii își deschid sedii și în România.

Lasă un răspuns