Despre citit

Cititul nu mai este ce a fost altcândva, clar. Dacă înainte multe persoane citeau din pasiune și considerau că în acest fel își valorifică timpul, acum cititul a devenit o activitate atât de rară încât s-ar putea ca să îi faci pe cei din jurul tău să râdă dacă le spui că citești constant.

Tinerii nu mai înțeleg valoarea cititului și de abia mai pun mâna pe cărțile care sunt obligatorii în programa școlară, astfel prin bagajul cultural al acestora regăsim doar câteva titluri: „Ion”, „Enigma Otiliei”, „Moromeții”, „Capra cu trei iezi” și alte vreo câteva titluri. În rest… nimic.

Așa cum am zis, dacă ești tânăr și citești în medie, să zicem, o carte pe săptămână riști să fii etichetat drept tocilar și să fii pus la colț de către prieteni și colegi, cred că nu ar trebui să ne mai mirăm de ce avem parte de note atât de mici la Bacalaureatul la limba română.

 

Cititul aduce multe beneficii, dincolo de acelea clișeice precum „îmbogățirea vocabularului”, „dezvoltarea gândirii” și altele asemenea. Trebuie să citești mult pentru a reuși să înțelegi cum te afectează cititul, aceste lucruri nu pot fi cuprinse în cuvinte, iar experiența diferă de la un cititor la altul. Un prim pas ar fi să îți faci o listă cu niște cărți pe care dorești să le citești, citești câteva recenzii și apoi achiziționezi cărțile. Pentru recenzii ale cărților prefer să citesc siteul cititorul.net, găsesc acolo atât titluri clasice, cât și titluri de abia lansate, alături de opinii la obiect și cât se poate de critice.

Un exemplu recent este cel al romanului 50 de umbre ale lui Grey despre care am tot auzit multe, am asistat de pe margine mirat la valul de nebunie stârnit de lansarea filmului, dar am fost curios să văd concordanța dintre roman și film, mai exact dacă filmul respectă firul poveștii din carte. Am citit recenzia cărții de aici și urmează ca în zilele următoare să plasez comanda, mai întâi trebuie să mai găsesc câteva cărți pe care să le comand, să am o perioadă ce citi.

Lasă un răspuns